OverGround Magazin

Lumberszexuális - A „Férfiasság- Álarca” vagy „Utolsó férfiak”

2016. szeptember 26. - OverGround Magazin

lumbersexual-style.jpg

Divatok jönnek, mennek. Vajon miért most - az elmúlt években, úgy 2014 körül - bukkant fel a fiatalok körében ez a szélsőségesen férfias stílus. Talán a divat világnak elege lett a metroszexuálisokból, vagy egész egyszerűen csak szemtanúi vagyunk a férfias külső „utolsó fellobbanásának”? Tény, hogy manapság az igényesebb tizen-, huszonévesek körében alapkövetelmény a stílusos öltözék, szőrtelen test, izmos testalkat. Gondoljunk csak a K-Pop idolokra, ők a jövő. A lumberszexuálisok, meg a múlt… vagyis a jelen.

A lumberszexuális testesítette (és testesíti) meg a heteronormatív társdalom* szélsőségesen férfias idealizált képét.  A lumberszexuálitás nem új keletű dolog, mindig is jelen volt.

Az ne tévesszen meg senkit, hogy a megjelenésük olyan, mintha farmerek volnának, akik egy kis vidéki munkára mennek fát vágni, mert e stílus követői nagy részben városi húszasok, harmincasok. Sőt, a művészek körében a legelterjedtebb.

Történelemileg nézve, amióta létezik kultúra - a fennmaradt festményekből, könyvekből tudjuk – évezredes hagyománya volt a nagy burjánzó szakáll viseletének. Számos kultúrában ez szimbolizálta, hogy az ifjúból felnőtt férfi lett. Amihez bizony, sok felelősség is járult.

Lájkold a Facebook oldalunk is a további jó cikkekért :) 

Ne felejtsük el, hogy történelemformáló nagy alakjaink, mint például Mózes, Platón, Jézus, Szent István király, Leonard da Vinci, Darwin, Marx, Freud, Che Guevara, Charles Manson, Chuck Norris is terjedelmes szakállal rendelkeztek.

Ugyanakkor a 20. századra a jólfésült, bajszos vagy borotvált arc vált népszerűvé. Az arcszőrzet és a hosszú haj az 1970-es években tért vissza az ellenkultúrának köszönhetően. Egy mai lumber – hipszter? sicc! – nem kelti egy szakadt hajléktalan benyomását, mint a 70-es években volt jellemző, sokkal inkább a 80-as évek elegánsabb konzervatív egyetemi tanárának megjelenését idézi.

beardd.jpg

Egy kis pszichológiai háttér. Egy ausztrál pszichológus páros kutatása szerint a szakállas férfiak sokkal szexistábbak, mint borotvált társaik. A kísérletben részt vett szakállas európai férfiak 65%-ra volt jellemző ez az attitűd. Azonban különbség van aközött, hogy valaki ellenségesen szexista („a nők másodrendűek”) vagy jóindulatúan szexista ( „nőket babusgatni, és védelmezni kell”). A kutatók elmélete szerint, a szakáll – mint leglátványosabb másodlagos nemi jelleg – maximalizálja a férfiasságot, tehát még inkább felerősíti a férfi „lelkében” szunnyadó  domináns, agresszív hajlamokat.

Az is elgondolkodtató, hogy – több tanulmány szerint is – a borotvált férfiak sokkal vonzóbbak az emberek számára, mint szakállas társaik.

Összefoglalásképpen úgy gondolom, ez a divat sokkal többet árul el a jelenkori társadalmunk változásáról a nemek terén, azon belül is azokról identitását és helyét veszített férfiakról, akik utolsó mentsvárként próbálnak kapaszkodni abba, ami maradt.

Szóval fiúk, nehogy a végén úgy végezzétek, mint ez a vidéki konzervatív „prédikáló redneck**”willie_robertson-1050x700.jpg

Írta: Veszprémi Gergő 

Forrás: 

  • Oldmeadow, J. A., & Dixson, B. J. (in press). The association between men’s sexist attitudes and facial   hair. Archives of Sexual Behavior.
  • *Heteronormativitás azon normák (értékek és viselkedési szabályok) összessége, amelyek az embereket két egymást kiegészítő, eltérő szerepekkel rendelkező nemre (férfiakra és nőkre) osztják, illetve amelyek a heteroszexuális kapcsolatot tekintik az egyetlen elfogadható szexuális irányultságnak. A heteronormativitás tehát a biológiai nem, a társadalmi nem és a nemi szerepek illeszkedését hirdeti.
  • **Redneck=vörösnyakú, vidéki bigott paraszt, szűk látókörű, elfogult.

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr6111744255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása