OverGround Magazin

Unique-tól Sophia Bursetig - Transzkarakterek napjaink sorozataiban

2016. október 01. - Bodor Máté

tumblr_ocepmbsd1z1qa9bx1o1_1280.png

Azon, hogy az egyik legformabontóbb sorozatban, a Modern Familyben transznemű karakter tűnt fel, nem meglepődtem meg. Azon viszont igen, hogy pont egy gyerek. Az eddig sem volt vitatott, hogy a tévészériákban sokkal több LMBT-szereplő jelenik meg, mint a filmekben, de a transzkarakterek felett eddig valahogy elsiklottam. Na, ezt próbálom most pótolni.

Az utóbbi időben nemcsak felfutottak az LMBT-szereplők a sorozatokban, hanem releváns, mély történetszálakat is kaptak. Hol van már az, hogy egy meleg karakter csak viccnek tűnik fel és erősen sztereotip. Ráadásul lassan az is megszokottá válik, hogy egy transzszereplőnek is komoly sztorijuk van.

A sort a Glee-vel kezdem, ami talán a legszínesebben mutatta be az amerikai gimnáziumok mikrotársadalmát. Természetes, hogy egy énekes sorozatban fel kellett tűnnie egy meleg fiúnak. Arra viszont, hogy transznemű is csatlakozzon a kórusok világához, 3 évet kellett várni. Unique Adams vendégszereplőként bukkant fel a harmadik évad végén, majd a negyedik szezontól minden epizódban feltűnt. Rajta keresztül szinte az összes fontos, a transzneműeket érintő kérdést feldolgozott a sorozat: coming out a szülők és a környezet előtt, melyik mosdót használhatja, hogyan találhat magának szerelmet. A karakter nem lett olyan központi szereplő, mint a meleg Kurt és Blaine, a néhány vele foglalkozó részt kivéve legtöbbször háttérben maradt. De az biztos, hogy jó példája volt az elkövetkező transzszereplőknek.

A sorozat amúgy másmilyen aspektusból is foglalkozott a transzneműekkel. Bieste edző az utolsó évadban coming outolt transzférfiként. Vele kapcsolatban azt figyelhettük meg, hogy egy már felnőtt személy miként vált nemet. 

Na, jó, talán erre van jobb példa is. Valami olyasmi, amiért a színész már két Emmyt is kapott. Igen, a Transparentre gondolok, amelyben Jeffrey Tambor alakítja a nyugdíjas professzort, aki úgy dönt, felvállalja identitását családja előtt. A sorozat azért is érdekes, mert sokkal jobban elmélyed a környezet reakciójában, valamint fontos szerepet kap az is, a gyerekek hogyan definiálják saját magukat apjuk átalakulása után.

sophia-oitnb-590x900.jpg

Maura Pfefferman mellett Sophia Burset a legismertebb transznemű karakter. Több közös vonást lehet felfedezni kettőjükben: Sophia is később eszmélt rá valódi szexualitására, valamint neki is van egy gyereke. Mindezt viszont egy sokkal keményebb környezetben, egy női börtönben kell megélnie. Az Orange is the New Black formabontóan nyúlt hozzá ehhez a minitársadalomhoz, nem fél kényes témákat boncolgatni. Laverne Cox pedig a sorozat által a legismertebb transznemű színész lett, aki hamarosan már egy országos csatornán fog transzkaraktert alakítani.

A Modern Family transzszereplője azért érdekes, mert míg az eddig felsoroltak mind felnőttek, vagy fiatal felnőttek voltak. Jackson Millarker Cam és Mitchell lányának, Lilynek a barátját, Tomot alakítja. A történetszálukban Lily áthívja játszani a fiút, a szülők nagyon boldogok, hogy lányuk ennyire elfogadó, mindaddig, míg meg nem sérti Tomot. Hogy többször is találkozhatunk-e majd vele, az még a jövő zenéje.

o-transparent-facebook.jpg

Láthatjuk, hogy a sorozatokban egyre nagyobb teret kapnak a transznemű szereplők, habár a többségüket még így is heteroszexuálisok személyesítik meg. Erre hívta fel az idei Emmy-gálán Jeffrey Tambor is, aki kifejtette, nagyon örülne neki, ha ezentúl transzkaraktereket transzszínészek játszanának el. Erre kontrázott Laverne Cox, aki szerint is minél több esélyt kell adnia Hollywoodnak a transz tehetségeknek. Adam Lambert pedig azért utasította vissza a Rocky Horror Picture Show tévéváltozatának Frank-n-Furterjét, mert szerinte azt egy transznemű színésznek kell eljátszania.

Bodor Máté

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr6211754441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása