OverGround Magazin

Nevess és légy abnormális! – GRIMES

2016. október 21. - OverGround Magazin

grimes-tommy-chase-lucas.jpg

Tágul az underground zenei galaxis, ugyanis egy hete lett elérhető négy új videóklip,ami Claire Elise Boucher fiatal kanadai énekesnő, dalszerző és zenei producer kezei alól került ki. Érdekesség, hogy a Grimes művésznév alatt alkotó lány ereiben orosz, ukrán és angol felmenők vére csörgedezik. A legutóbbi 2015-ben megjelent albumát az éteri hangzású Art Angels-t a legtöbb neves külföldi magazin az év legjobb albumai között tartja számon. Úgy gondolom, ez nem meglepő, hiszen olyat hoz létre, ami nem süpped bele szürkén a tinglitangli pop vagy a tucatnyi DJ, és gépzene folyamába.

Az első klip az albumról a REALiTi című számhoz készült. Kétségtelen, hogy különleges és egyedi valamivel van dolgunk. Egy olyan hölgyemény világa, aki egy ideig idegtudományt hallgatott a McGill egyetemen. Művészete igazából bekategorizálhatatlan szerintem főként a szintén kanadai Crystal Castles-hez hasonlóan elektronikus/ambient műfajába sorolható leginkább. Nála jól megfér az angyalszárny és ördögi tekintet egyaránt, mondhatni az ellentétek vonzásában él. Grimes-t azonban nem volna szabad csak a zene fogalmai alá beskatulyázni. Minden szempontból rétegzenét hoz létre már csak azért is, mert a hangzásban vokál sávok, zörejek, sampler elemek és szintik épülnek egymásra. Heartbeats című számában például szívzörejek adják a zene pulzálását Úgy gondolom, hogy ő a végletek jelensége, vagy bírja valaki vagy nem. 

Nem vállal kompromisszumokat a művészetében, bizarrul gyönyörű és egyszerre hátborzongatóan valós fantáziavilágát vetíti ki vizuálisan is, nem egyszer használja fel saját munkáit lemezborítóihoz, kiállításaihoz. Kaméleonként, majdhogynem minden klipjében megújul, mégis ugyanaz. Jól megfogalmazza ezt a The Guardian magazin cikke: “egy kicsit olyan, mint minden, amit valaha hallottál, ezért olyan, mint semmi, amit eddig hallottál” Tehát olyan érzés, mint mikor találkozunk valakivel és olyan, mintha már régóta ismernénk. Mintha egy álomban már találkoztunk volna. Az énekesnő is gyakran használja az álmosságot inspirációs forrásként, mikor kezdenek elmosódni a határok. Ahogy egyik dalszövegében írta: „A sikolyok mélyen eltemetve a tüdőben a csontok és az izmok alatt”. Ahogy saját magáról írja, szerintem nagyon találóan, tumblr oldalán: „szürrealista yuppi, városi tündér, harcos költő, herbivore, art angyal”. 

Grimes albumain közreműködő zenészek ízlésében is fellelhető hasonló világlátás, és gyakran szoros baráti kötelékek alapjai az énekesnővel. Például a Majical Cloudz duó, a Blood Diamonds, vagy éppen az új videók egyike, ami lényegében egy majd negyven perces kisfilm AC!D Reign Chronicles címmel, amit a vele egyidős Hana Pestle montanai énekesnővel, művésznevén HANA-val közösen készített összesen hét klipjüket vegyesen összevágva, s maga Boutcher rendezésében került napvilágra. A videóban a régebbi néhol darkosabb, alkonyatban merengős (Crystal Ball, am Fortress, Genesis, Vanessa) vagy épp csilivili punkdiszkós hangulatból (Go, Oblivion) méginkább kilép a napfényre, üdén szaladva mezítláb, hátrahagyva a cyberpunk költeményeket. A japán neo-viktoriánus lolita stílus beköszön az új albumon is. A modern szabad és független nő képzete, aki egyszerre kislány és femme fatale. Említeném az előbukkanó queergender és szimbolikus stílus elemeket is, ami nagyon jellemző, valamint a kellékeket, látványt.(smink, maszkok, jelmezek). Az androgün témára példa, mikor a Go-ban egy vörös leplet fúj a szél, vagy mikor épp egy karddal pózol. Egyszerre férfi é női pricípiumot képvisel, egyszóval univerzális. Itt megemlíteném hasonlításképp az izlandi énekesnőt Björköt, aki hasonlóan nemcsak a nemi hovatartozás témáját feszegette, hanem témáját tekintve már-már természeti elemmé vagy robottá alakult át. Az élő fellépéseken annyira nem jellemzőek az óriás díszletelemek, a kütyük, fények és minimalista show-elemek, nem-evilági hangulat, valamint a zenéből ismert vendégzenészek jelenléte viszont annál inkább. Nincs hiányérzet szerintem.

Ajánlanám a Local Stigmatic rövid dokumentumfilmjét nevetni és nemnormálisnak lenni címmel. Ahogy a kézfején lévő „Beautiful” felirat is érezteti:

„Légy önmagad” és mindenki a maga módján gyönyörű, csak hozza ki magából a legtöbbet.

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr111818887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása