OverGround Magazin

Cosplay kultúra - Interjú Dhommy-cosplayerrel

2016. december 05. - Veszprémi Gergő

dhommycosplayll.pngMagyarországon már vagy 5 éve hódít a cosplay szubkultúra, amely jelmezbe bújtatott előadó-művészetet jelent. Japánból indult hódító útjára az ’90-es években, s mára elérte Amerikát és Európát is. Egyszerre szerepjáték és képzőművészet. Elsősorban a japán manga, anime és az amerikai képregény-, illetve computer játékok hősei az ihlet forrásai. Szerepjáték, mert magukra öltik a képernyőn létező karaktert és képzőművészet, mert saját kezűleg készítik az adott szereplő jelmezét, ami sok munkával és költséggel jár. A belefektetett energia eredményeképp a képzelt karakterek újjászületnek a valóságban. Egy gyakorlott cospleyerre manapság versenyek, fotózások sora vár, ha a „szenvedély és minőség” találkozik. Egy igazi poszt-modern kultúráról van tehát szó.

Interjúalanyom Domokos Dóra (aka Dhommy-cosplay), aki 2 éve kezdte el látogatni a Mondocont és a PlayIT rendezvényeket, ezentúl pedig fellépőként is láthatjátok majd és találkozhattok is vele .

Mi alapján választod ki a karakteredet?
Keresgélek a neten, vagy egyszer csak beugrik egy név, pl. a Scooby Doo-ból Vilma is egy ilyen történet. De volt olyan alkalom is, hogy többen összebeszéltünk, és csoportos jelmezt készítettünk a Warcraft és az Overwatch karaktereit megszemélyesítve. A League of Legends-ből Sona csak simán megtetszett. A következő tervem egy barbár a Diablo III-ból.

Mennyi ideig tart elkészíteni egy jelmezt? Költségekben mennyi?
Attól függ, hogy kinek öltözök be. A legtovább talán a Lady Sif tartott, mert az volt az első cosplayem, sok mindent ott próbáltam ki. De átlagban 2-3 hónap alatt készülnek el, ugyanis két con között ennyi időm van a következőt megcsinálni. Mivel még kezdőnek számítok, nincs sok jelmezem, így próbálok mindig egy újat kreálni. Mostanság kezdek barátkozni az eva foam-mal (olyan, mint a polifoam, csak erősebb, tömörebb) és a worblával is (termoplasztikus anyag). Mindkettő elég drága, de cserébe tartós. Amúgy nem szoktam számolni, hogy mennyibe kerül egy jelmez, talán jobb is. (nevet) Némelyik biztosan elérte a hat számjegyet.

Mi a legnépszerűbb kategória a cp-ben (anime,manga,comics)?
Erre szerintem nincs általános adat. Itthon a Mondoconon is elég vegyes a felhozatal, külföldi conon pedig még nem voltam. Bár a rendezvény alapvetően a manga/anime világára épül (pl.: a különféle versenyek), de a nyugati képregények/filmek és a gamer kultúra is jelen van. A PlayIT pedig egyértelműen gamer-központú.

Hogyan oszlik meg a nemek arány?
Nem mindenkiről lehet felismerni, hogy férfi vagy nő az illető. (nevet) Ehhez elég ügyesnek kell lenni. Szerintem egyébként a nők többen vannak, de lehet, hogy csak azért tűnik így, mert nagyobb a női versenyzők aránya, és több a híres női cosplayer is.

Szerinted a transzvesztita szubkultúra tekinthető a cosplay egyik első ágának?
Inkább az előadó-művészet ága mindkettő. Nem ismerem a transzvesztita közösséget, de úgy tudom, hogy ott egy ember egy alteregó/karakter bőrébe bújik, teljesen azonosul vele, míg egy cosplayer több karaktert jelenít meg. Amint vége az eseménynek, agyal a következő jelmezén, mert mindegyik egy szerep a számára.

Milyen gyakorinak látod azt, hogy lányok fiú, ill. fiúk lány karaktereket választanak?
Elég gyakori, és mint említettem, nem is lehet mindenkit felismerni elsőre. (nevet)

Ha jól tudom, akkor ez bizonyos fokú jövedelmet is biztosít számodra?
Ez még a jövő zenéje, eddig egyszer kaptam felkérést. De a párom, aki rendszeresen versenyez, már kap érte bizonyos jövedelmet.

Miben jobb egy kész karakternek öltözni, mint saját divatot kitalálni (lásd Harajuku-negyed )?
Saját divat alatt talán az original kategóriát lehet érteni, és itt annak öltözik be az ember, akinek/aminek akar. Sokkal szabadabb az egész, nem kell alkalmazkodnod egy már létező figurához, nincs a stressz, hogy minél pontosabb legyen levéve minden részlet. Viszont a másik kategóriában meg pont ez a szép, hogy nem rajzolhatod/színezheted át a választott alakot, hanem megpróbálod minél jobban visszaadni. Sokszor idegtépő a dolog, de megéri, mert jó érzés, mikor felismerik a jelmezt és megállítanak egy közös fotóra. (nevet)

Aki most szeretné elkezdeni, mi az első lépés, mit ajánlanál neki?
Valami egyszerű, de népszerű figurával kezdjen. Ha felismerik, megjön a kedve hozzá, és lehet továbblépni a bonyolultabbak felé. Nézzen sok oktatóvideót a youtube-on. Szinte mindenféle anyagról, szerszámról, és technikáról van fent tutorial. Valamint nem árt, ha van némi spórolt pénze.

Mit adott számodra ez a kultúra?
Összeverődött egy nagyon jó társaság, így az élmény is maradandóbb.

Veszprémi Gergő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr6912021387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása