OverGround Magazin

12 bizonyíték arra, hogy Carrie Fisher feminista ikon volt

2017. január 20. - Veszprémi Gergő

carriefisherfemikon.pngA nemrégiben 60 évesen szívrohamban elhunyt Carrie Fisher nem csak színésznő, író, hanem a nők jogaiért és mentális egészségért küzdő aktivista is volt. Nyilvános hozzászólásaival felakarta hívni Hollywood figyelmét a nemek közötti gazdasági, foglalkoztatottsági egyenlőtlenségekre, és hogy mennyien szenvednek mentális betegségekben. A színésznő maga is küzdött ezekkel a problémákkal. Ráadásul a droggal és alkohollal is meggyűlt a baja. Összefoglalva olyan aktuális kérdésekről nyilatkozott, amelyekről a konzervatív közmédia nem szívesen tudósít. Érdemes végigolvasni elgondolkodtató hozzászólásait!

  1. „Bassza meg a szépség, csupa felszínesség az egész! Annyi más tulajdonságom van, amely fontosabb mint a külsőm.”  A színésznő üzente a test-szégyenítő cikk miatt a New York Times egyik újságírójának 2016 januárjában.

  2. „Mindenkinek harcolnia kellene, azért hogy milyen ruhát aggatnak rá. Ne legyetek rabszolgák mint én voltam.” A színésznő ezt a tanácsolta Daisy Ridleynek, hogy elkerülje a tárgyiasított rabszolgaszerepet, amelyet a Jedi visszatér (1983)c. epizódban láthattunk.

  3. „A nőket felelősségteljesebb munkákra kellene alkalmazni. Akkor talán 40 után nem merülnénk ki teljesen.”

  4. „Úgy bánunk a szépséggel, minta eredmény lenne, miközben ez totális baromság. Hollywoodban mindenki azzal jön: "Jól nézel ki!", hogy "lekell adnod pár kilót". Sohasem azzal a kérdéssel: „Hogy vagy?”, „Boldognak tűnsz!”

  5. „Félelmeid ellenére is csináld. A legfontosabb a cselekvés. Nem kell megvárnod, mikor leszel már magabiztos. Csak csináld a dolgaidat, és magabiztosság mellé szegődik.”

  6. „Annak idején én jártam a legtöbb fiú fantáziájában, és ez egy nő számára csodálatos szerep. Leila egy nagyon felelősségteljes szereplő volt, aki megbirkózott a feladatával. Ha a színész számára megfelelő szerepet akarod adni, akkor számomra ez az volt”

  7. „A fiatalság és szépség nem teljesítmények, csak átmeneti boldogság(ok).”

  8. „Nincs olyan pont az életben, amikor azt mondhatod: ’Most sikeres vagyok, mehetek pihenőre’.”

  9. „A férfiak nem öregednek jobban, csak elfogadják a korukat.”

  10. „Végül is elnézést kell kérnem, hogy valami egészen más lettem. Erőssé váltam. Az erő egy stílus. De ez történik ha sokat színészkedünk. Ha valamit sokszor színlelsz, egyszer csak valósággá, a részeddé válik.”

  11. „A férfiak és a show business világának főételét csak nagylelkűen engedik meg, hogy néhány nők megfűszerezhesse.”

  12. „Velem kezdődött a ’Girl Power’. Juss túl ezen.”

Forrás: www.hellogiggles.com

Veszprémi Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7712135629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása