OverGround Magazin

Pop, csillám,szabadság – a diszkógömb sötét oldala

2017. április 12. - Anni Moore

roxette90.jpg

„Merengtél már azon, hogy hova lett a 90-es évek lüktető ritmusa? Hogy merre foszlott szét az utánozhatatlanul szexi, rózsaszínbe forgatott hangulat? Eljött a feltámadás ideje: elhozzuk neked az éjszakát, amikor meglódul a múlt, amikor felpendül a ritmus, amikor elalélsz a dallamgyönyörtől.100% glam a 90-es évekből!

"Pop, csillám és szabadság. Egy új fülbemarkoló románc a régi szerelem emlékére.”

Hirdeti a WANNABE XL elnevezésű eseményről a partyajánló. Tehát egy „Vadiúj queer pop buli” elé néznek a budapestiek április 29-én az Akvárium klubban. Jól megfér majd a szakadt farmer a rózsaszín csillámporral. Kortól és nemtől függetlenül. A nemek közötti határvonal manapság elmosódik. Nem számít honnan jöttél, ott vagy és érezd jól magad, ahol épp vagy. Fiúk, lányok (és egyéb lények) egyaránt szabadon elővehetik a rúzst és a szemceruzát. Szerencsére napjainkban a társadalom egy része sokkal elfogadóbb, míg a másik fele még mindig szúrós szemmel nézi az önmagukat keresgélő fiatal felnőttekre. A stílusra rátalálás pedig korántsem lázadás, inkább egy természetes folyamat. Mivel például a 90-es évekbeli grunge, trash és a vintage stílus is reneszánszukat éli, a gyökerekhez való visszanyúlás nem újdonság, a kultúránk része. Ahogy az évek múltával a személyiségünk fejlődik (jobb esetben) és épül az őt ért hatásokra.

Ilyen a zene, ami gyakran maga az életstílus. Kihat a szellemre, gondolkodásra késztet, meghatározhatja az öltözködést és mindennapokat. Nem is olyan rég volt, mikor (ma már igencsak felnőtt) répafarmeros, haspólós tinik glam melódiákat hallgattak kazettás magnóról. Van, ami nem változik.

Készítettem egy alternatív listát kedvcsinálóként. Amolyan „mikor kialszanak a fények és eszünkbe jutnak dolgok” pillanatokként. Kellemes zenehallgatást!

The Cranberries: Dreams (1992)

Igen, a ’Vörös áfonyák’ zenekarnak volt másik száma is a „Zombie”-n kívül. Az énekesnő lágy hangjával ringat el minket egy lassú mégis ritmusos ringatózásba, ahol „semmi nem az, aminek látszik”. Az álmok már csak ilyenek.

Savage Garden – The Moon and Back (1997)

Ha még nincs térképük a szerelemhez, Darrenék segítenek eligazodni. Retúr jeggyel utazhatunk egy érzelmes kiruccanásra a Holdra és vissza. Napszemüveget fel!

Spice Girls: Viva Forever (1997)

Melankólia cukormázba bújtatva. A gyerekkor hosszú délutánjait és csodákban való hitét hozza vissza ez a melódia. Az egyik legszebb számuk szerintem, amit egy pörgős buliban nem valószínű a legpraktikusabb lejátszani. Annál inkább az otthoni merengéshez a buli utáni nap.

Liquido: Narcotic (1999)

A korszellemet tükröző színes klip hétköznapi mozzanatokat önt dalba, kreatív képi világgal. A "One hit wonder" tökéletes kifejezés arra, amikor minden összejön egyetlen számban, ezrek dúdolják és perdülnek táncra, ha megszólal és aztán soha többé. Talán egy intenzív csókhoz lehetne hasonlítani egy idegennel.

Roxette Wish I could fly (1999)

A filmszerű klipben olyan helyzeteket látunk, amikről nehéz eldönteni a múltban, jelenben vagy jövőben játszódnak-e. Éjszakai jelenetek, helyek mellett ’repülünk el’ – konkrétan egy óra mellett is, ami a múló időt is jelentheti - és az az érzésünk, ideje eldönteni, kik is vagyunk valójában.

 

Hírek, nyereményjáték és egyéb info az esemény oldalán.

Fábián Anna 'Zoé'

Fotó: Annikepek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9812417609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása