OverGround Magazin

Idén is Budapest Pride!

2017. április 15. - OverGround Magazin

1.jpg

2017. június 30-án, pénteken este hivatalos megnyitóval veszi kezdetét a tíznapos Budapest Pride Fesztivál. A változatos kulturális és közösségépítő programokat kínáló hét és tetőpontja, a Budapest Pride Felvonulás 2017. július 8-án, szombat délután a szabadságról szól majd.

Ma Magyarországon a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek nem élhetnek szabadon: sokunk mindennapjai rejtőzködve, gyakran félelemben telnek, a lehetőségeinket korlátok közé szorítják, és nem dönthetünk szabadon az életünket érintő fontos kérdésekről. Nem dönthetjük el, hogy kinek mesélhetünk őszintén magunkról, az életünkről és az érzéseinkről anélkül, hogy ne kockáztatnánk megbélyegzést, kirekesztést vagy bántalmazást; nem dönthetjük el, kivel és hogyan szeretnénk együtt élni, és mit tartunk családnak anélkül, hogy ne lehetetlenítenék el jogilag és politikailag. Az utóbbi években nem mi dönthettük el, demonstrálhatunk-e anélkül, hogy elzárnának minket a társadalomtól, aminek részei vagyunk. Életünk minden pillanatában választanunk kell a biztonság és a szabadság között, de valójában egyiket sem kapjuk meg igazán. A bujkálás, a titkolózás, a megalkuvás és a beletörődés megfoszt a szabadságunktól, és ugyanúgy nem garantálja a biztonságunkat, mint egy hermetikusan körülzárt tüntetés.

Eljött az idő, hogy kimondjuk: a hasonló jogok nem egyenlő jogok, semmilyen téren. Az adott lehetőség nem szabad lehetőség, a kényszerű döntés nem szabad döntés, a korlátok közé szorított élet nem szabad élet. Elérkezett a pillanat, hogy együtt kezdjük el megalkotni a saját szabadságunkat.

2016-ban az utóbbi évek nem csak az egyik legnagyobb, de legzavartalanabb, legbékésebb vonulásán vettünk részt együtt, több tízezren választottuk az aktív kiállást, és sokadszorra tapasztaltuk úgy az együttműködés során, hogy a rendőrség a törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve képes biztosítani a gyülekezési jogunk és a törvényes rend fenntartását. Örömmel számolhatunk be arról, hogy idén a rendőrség is pozitívan nyitott afelé, hogy a felvonulás azt a szabadságot jelképezze, ami nem csak a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség tagjait illeti meg, hanem minden embert az országban és azon túl. Először kaptunk hivatalos ígéretet arra, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, hogy hogyan tudjuk közösen, együttműködve, hermetikus lezárás nélkül megvalósítani a felvonulást. Minden szabad és nyitott rendezvénynek vannak veszélyei, de az utóbbi évek azt mutatják, hogy mindkét fél, a szervezők és a rendőrség részéről is megvan a kellő kapacitás és tapasztalat a konfliktusok észlelésére és gyors kezelésére. A rendőrség pozitív hozzáállásával, a rekordszámú menetkísérővel és kamerás jogi megfigyelővel 2017-ben minden adott hozzá, hogy a szabadság és a biztonság ne zárja ki egymást többé. Most rajtunk a sor: mutassuk meg, hogy a biztonságot nem a rejtőzködés, a hallgatás és az elzárkózás jelenti, hanem a nyílt odafigyelés egymásra, a sokszínűség elfogadása, a kiállás és a szabad döntés lehetősége.

Találkozzunk idén július 8-án a Kossuth téren, ahol tavaly megígértük egymásnak: nem hagyjuk magunkat tovább bezárni, elhallgattatni, megfélemlíteni, hogy kiállunk magunkért, a jogainkért, egymásért - hogy nem érjük be kevesebbel a mindenkinek járó, egyenlő szabadságnál.

 - Budapest Pride satjóközleménye.

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr6012424371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása