OverGround Magazin

A Szépség és a Szörnyeteg nyomában

2017. február 16. - OverGround Magazin

szepseg_es_a_szornyeteg.jpg

2017 egyik legjobban várt filmje a Szépség és a Szörnyeteg a Walt Disney mesefilmjének újraalkotása. A történet a Disney egyik leghíresebb meséje, melyben az elátkozott herceg szörnyként él egy kastélyban, míg rá nem talál az igaz szerelemre. Egy nagyon aranyos történet, ami arra tanítja a gyerekeket, hogy nem minden a külső.

Mint a legtöbb Disney mese ez is a Grimm-testvérektől származik, ezzel nyílván nem mondtam semmi újat, de azt tudtad, hogy Ők Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont által leírt mesét használták fel? Sőt, az eredeti történet egy francia népmese, amit Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve vetett először papírra 1740-ben.

A Beaumont által leírt mesében a Szépség két nővérével és a kereskedő apjával él, míg el nem veszítenek mindent így el kell költözniük. Mikor az apuka felutazik a városba a két idősebb lánya ékszereket meg ruhákat kér, Bella pedig egy szál rózsát. Haza felé menet eltéved, és egy elhagyatott kastélyban tölti az éjszakát. Mikor reggel haza indul, a kertben meglát egy rózsabokrot, amiről leszakít egy virágot. Ekkor megjelenik a szörnyeteg, aki megakarja ölni, de megkíméli a férfit, azzal az egy feltétellel, hogy  a lánya önként eljön, és a kastélyban fog élni vele. Bella el is megy, eleinte nagyon fél, de szép lassan kezdi magát jobban érezni, bár az otthoniak hiányoznak neki. A kastély ura megengedi, hogy meglátogassa Őket, de nem maradhat 1 hétnél tovább. Kap egy tükröt, amibe beletekintve láthatja, mi zajlik a kastélyban, valamint egy gyűrűt, amivel azonnal vissza kerül. A lány haza látogat testvéreihez akik mikor meglátják, milyen jó dolga van, irigységből otthon tartják. Abban reménykednek, hogy a Szörnyeteg olyan mérges lesz a késés miatt, hogy elevenen felfalja a lányt. A Szépségnek bűntudata lesz, hogy nem ment még haza, s a tükörbe belenézve látja, hogy a Szörnyeteg majd belehal a fájdalomba, így a gyűrű segítségével visszatér, elmondja, mennyire szereti, megcsókolja, a Szörny herceggé változik és boldogan élnek míg meg nem halnak.

 A 2014-es Szépség és a Szörnyeteg is erre a történetre épűl, apróbb különbségek vannak benne, mint a vége, ugyanis itt a testvérei ki akarják rabolni a kastélyt, Bella pedig megakadályozni megy vissza, a királyfiból azért lesz Szörnyeteg mert megöli az erdő nimfáját, nem hárman vannak lányok, hanem van három bátyjuk is, valamint az egy hét csak egy nap, de ez nyilván a film korlátai miatt alakult így.

Villeneuve változata több elemet tartalmaz, többet tudunk meg a háttértörténetből. A Szörny egy királyfi volt, aki még gyerekként elvesztette az apját és az anyjának kellett megvédenie a királyságot. A királynő egy tündérre hagyta fiát, aki megpróbálta elcsábítani, amikor felnőtt, de a királyfi elutasította, így a gonosz tündér bosszúból szörnyeteggé változtatta. Bella valójában nem egy kereskedő lánya, hanem egy király és egy jó tündér gyermeke. Egy tündér meg akarta gyilkolni a lányt, ezért a kereskedő halott lányának a helyére tették, hogy megvédjék.

Érdekesség még a mesével kapcsolatban, hogy sokak szerint a történet múzsája Petrus Gonsalvus aki az 1530-as években született Tenerifén és hypertichosisban, magyarul fakasember szindrómában szenvedett, azaz az egész teste teljesen szőrös volt. Hollandiában feleségül vette a szépséges Margitot és 7 közös gyerekük született, akik mind megörökölték a betegséget.

Az eredeti Szépség és a Szörnyeteg egy nagyon alaposan kidolgozott, részletekben gazdag mese, amit Beaumont leegyszerűsített és átalakított, - bár a történet menete hasonló -  valamint későbbiekben a Disney még együgyübbé tette. A testvéreket kiírták a történetből, A gazdag apukából, aki elvesztette mindenét, egy feltaláló lett a pincében; a szörnyeteg egyszerűen egy bunkó király volt, akit megbüntettek. A történet egyszerűségét kompenzálni próbálták a nagyszerű betétdalokkal, ami lássuk be, sikerült, hisz nem véletlen, hogy talán a legnépszerűbb rajzfilm...

1740 óta rengeteg változata került ki, filmek, sorozatok, van ami kötődik az eredetihez, van ahol csak ugródeszkának használták a történetet, ilyen például a 2012-ben megjelent Szépség és a Szörnyeteg sorozat, ahol a szépség egy fiatal detektív a szörnyeteg pedig egy titokzatos idegen aki még gyermekkorában megmetette a lányt a haláltól.

Bár úgy néz ki a Disney kifogyott az ötletekből, ritkán csalódunk bennük és  kíváncsiak vagyunk, hogy alakít Emma Watson egy musicalban.

Bak Dominika

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8212266424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása