OverGround Magazin

Lemezborítók: Ellenkultúrából popkultúra

2016. szeptember 30. - Veszprémi Gergő

popcult2.png

 A Capa Központban október 2-ig még megtekinthető a Total Records című kiállítás, amely kihagyhatatlan a popkultúra kedvelőinek.

Kezdve a rock ’n’ rolltól, a beaten, rockon, alternatívon a popig bezáródva egy időutazáson vehetünk részt. Nemcsak az évtizedeken és zenei stílusokon át, hanem a művészeti önkifejezés fejlődésén is. Fotótörténet a bakelitlemezeken keresztül.

A tárlat annak a kultúrtörténeti emléke, ahogyan az ellenkultúra populárissá vált Ez egyben a fogyasztóitársadalom sztárkultuszának kialakulását is bemutatja.

Tovább

Határok nélkül... Out In The Dark

out-in-the-dark1-1.jpg

Az Out In The Dark elsőként 2012-ben került bemutatásra Torontóban, majd 2013-ban Izraelben. Annak ellenére, hogy egy kevésbé ismert filmről beszélünk, több mint 25 díjat sikerült bezsebelnie. Úgy tűnik, a régi mondás még mindig megállja a helyét: jó bornak nem kell cégér. Sajnálatos módon ez a film nem került bemutatásra Magyarországon mind a mai napig. Mostanság pedig valószínűleg már nem is fog. Ahhoz talán túlságosan elgondolkodtató.

Tovább

Lumberszexuális - A „Férfiasság- Álarca” vagy „Utolsó férfiak”

lumbersexual-style.jpg

Divatok jönnek, mennek. Vajon miért most - az elmúlt években, úgy 2014 körül - bukkant fel a fiatalok körében ez a szélsőségesen férfias stílus. Talán a divat világnak elege lett a metroszexuálisokból, vagy egész egyszerűen csak szemtanúi vagyunk a férfias külső „utolsó fellobbanásának”? Tény, hogy manapság az igényesebb tizen-, huszonévesek körében alapkövetelmény a stílusos öltözék, szőrtelen test, izmos testalkat. Gondoljunk csak a K-Pop idolokra, ők a jövő. A lumberszexuálisok, meg a múlt… vagyis a jelen.

A lumberszexuális testesítette (és testesíti) meg a heteronormatív társdalom* szélsőségesen férfias idealizált képét.  A lumberszexuálitás nem új keletű dolog, mindig is jelen volt.

Tovább

A megmaradási hipotézis

Avagy miért nézem még mindig a The Big Bang Theoryt

big-bang.jpg

Tizedik évadához érkezett Amerika kedvenc sorozata, a The Big Bang Theory. Az évtized alatt rengeteget változott a széria, az alapokra már csak nyomokban emlékeztet. De akkor miért is nézem még mindig?

Röviden: a csoportdinamika miatt. Az elején olyan jó mikroközösséget alkottak meg, amely bár fejlődött, kerültek bele új karakterek, legfőbb vonalaiban megmaradt olyannak, amilyen volt. És talán pont a változás miatt kaszálták már sokan. Mert ugye egy többkamerás sitcomtól nem azt várjuk, hogy a szereplők egy nagyívű jellemfejlődésen essenek át, hanem pont azt, hogy az állandó díszletek között vendégszereplők és vendég díszletek mellett a karakterüknek megfelelően reagáljanak az adott szituációkra.

Így ha megmaradtak volna a készítők az első rész status quo-jánál, akkor Leonard még mindig csak ácsingózna Penny után, Sheldonnak nem lenne barátnője, Raj nem tudna megszólalni nők társaságában és Howard se jött volna össze Bernadett-tel. És megkockáztatom, hogy a sorozat meg sem ért volna 10 évet. Hiszen ezt nem lehetett volna túl sokáig jól csinálni: a poénforrások kiapadását és unalmas önismétlődővé válását kockáztathatták volna meg a készítők. Nem mondom, hogy hatalmas utat tettek meg a karakterek, éppen csak annyit, hogy a nerd-szerepen egy kicsit túl lépjenek és egy aprócskát többek legyenek.

Tovább

Perfect Illusion – avagy Perfect Reality of GAGA

lady-gaga-perfect-illusion_jpg_faa96dc5a7cf674126f3ac9cfd8049a9.jpg

Energikus, Nosztalgikus és vérbeli Lady Gaga, ezekkel jellemezném a debütáló slágert, a Perfect Illusiont. Pontosan 3 évet kellett várni a Joanne című új lemezére. A kritikusok és rajongok is egyetértettek abban, hogy az utóbbi Artpop (2013) című lemez, enyhén szólva is bukás volt. Összehasonlítva a korábbi alkotásaihoz, szerintem elmondhatjuk, hogy az énekesnő most mutatja a legtermészetesebb oldalát. Ez már egy új korszak kezdete, búcsút inthetünk az űrből érkezett szexuálisan kiéhezett idegen lénynek, melyre a korábbi arculatok épültek. Itt és most, egy tehetséggel megáldott, bulizni és tombolni vágyó huszonéves képét mutatja meg nekünk, akivel bárki szívesen elmenne átpörögni az éjszakát. Egy szóval, sokkal emberibb lett a kép.

Tovább

Versenytársat kap a Garcons és a Hello?

14352468_1704039469923180_8885452789282862410_o.png

Már egy jó hónapja napi szinten bukkan fel a Facebookomon a Vibe reklámja, látom, hogy egyre több ismerősöm érdeklődik az esemény iránt. Most beleástam magam, hogy mi a fene lehet ez.

Azt kijelenthetjük, hogy nem kell nagyító alatt keresni Budapest party-kultúrájában az LMBT-barát és LMBT-célközönségnek szánt bulikat. Talán a legnagyobb sikerrel a Garcons és a Hello fut, de persze nem szabad elmenni az Alterego hétvégéi mellett sem. Az évek során akadtak próbálkozások, több is, de ezek pár alkalom után elhaltak, nem tudták felvenni a versenyt a konkurenciával.

A Garcons és a Hello jól elfér egymás mellett, hiszen teljesen más közönséghez szólnak, mivel míg előbbi inkább a house rajongóit vonza, addig utóbbi a poposabb vonalat képviseli. Ebbe a stabilnak mondható állóvízbe placcsan most bele szeptember 24-én a Vibe a Gödör Klubban. A gerilla marketinggel operáló, eleinte csak kevés információt megosztó esemény az úgynevezett pop up stílust követi. Ennek az a lényege, hogy megszokott rutinba rövid időre felfordulást hozzon és ezzel megkavarja azt. Ez eddig elsősorban üzletekre és kiállításokra volt jellemző, amelyek megnyitottak a város egy adott helyén, hogy pár hét után eltűnjenek és egy teljesen más környéken bukkanjanak fel.

Tovább
süti beállítások módosítása