OverGround Magazin

Határok nélkül... Out In The Dark

2016. szeptember 29. - OverGround Magazin

out-in-the-dark1-1.jpg

Az Out In The Dark elsőként 2012-ben került bemutatásra Torontóban, majd 2013-ban Izraelben. Annak ellenére, hogy egy kevésbé ismert filmről beszélünk, több mint 25 díjat sikerült bezsebelnie. Úgy tűnik, a régi mondás még mindig megállja a helyét: jó bornak nem kell cégér. Sajnálatos módon ez a film nem került bemutatásra Magyarországon mind a mai napig. Mostanság pedig valószínűleg már nem is fog. Ahhoz talán túlságosan elgondolkodtató.

Ha nagyon röviden szeretném összefoglalni, hogy mi az Out int he dark üzenete, azt mondám, „mindössze annyi”, hogy a szeretet - és a szerelem nem ismer sem vallási, sem kulturális, sem szexuális határokat. Sőt, továbbmegyek: még országhatárokat sem! A film elején rögtön látható, amint főhősünk Nimer (Nicolas Jacob) az izraeli–palesztin határelválasztó  kerítést kicselezve szökik át Tel Avivba, hogy minél több időt tölthessen az általa preferált közegben. Itt ismerkedik meg Royjal (Michael Aloni), a sármos ügyvéddel, nem sejtvén, hogy ez a találkozás 180 fokos fordulatot hoz a fiú életébe. Kettejük kapcsolata ellen mintha a világ minden ereje összefogna: az Izrael és Palesztina között folyó konfliktus, Nimer családi háttere, sőt, még az Izraeli Belbiztonsági Szolgálat is…

Szándékosan fukarkodok a szavakkal és vagyok kellőképp misztikus, ugyanis nem szeretnék spoilerezni azok számára, akik kíváncsiak a történetre. Amit mindenképp érdemes tudni a filmről, hogy roppant igényes, emberi, élethű, és elgondolkodtató. Minden egyes szerepre - még a legapróbbakra is - remek érzékkel válogatták össze a színészeket, emellett a vágó és az operatőr munkája is dicséretreméltó, hiszen még egy adaggal sikerült hozzájárulniuk a mű élethűségének megvalósulásához.

Talán az első 20 percben még nem igazán tudjuk hova tenni a sztorit, de utána elindul valami, a film közepétől - 50. perc tájéka - pedig olyan váratlan fordulatok sorozata következik be, melyek nem tudják nem lekötni a nézőt. Ami kiváltképp elgondolkodtató és nagyon kevés film tudta ezt eddig ilyen sok érzelemmel kifejezni, az az, hogy eleinte eltűnődünk, miképpen alakul a tehetséges pszichológus hallgató sorsa pár év múlva, pár hónap múlva. Azonban ahogy halad előre a film és visznek magukkal az események, ott találjuk magunkat, hogy na de mi lesz vele egy hét múlva, egy nap múlva, egy óra múlva, és ez odáig viszi a nézőt, míg el nem juttatja abba a csodás állapotba, hogy a főszereplővel együtt sikerül a „most”-ban élni. A jelenben élés képességét pedig sosem árt senkinek sem fejleszteni, nem igaz? 

Hozzáteszem, hogy bár az Out In The Dark  évekkel ezelőtt készült, mégis talán segítségünkre válhat az aktuálisan körülöttünk zajló gazdasági, politikai helyzet, illetve a különböző kultúrák közötti különbségek megértésében. A film célja nem ez volt, de mai szemmel nézve nyilván az aktuális problémák és bosszúságok foglalkoztatnak bennünket, melyeket tudattalanul is beleviszünk.

Mivel a filmhez nem készült magyar szinkron, így csak felirattal tekinthető meg, ami véleményem szerint ebben az esetben még talán jobb is a hitelesség szempontjából.

Ide kattintva a film letölthető kiváló minőségben, magyar felirattal.

Takó András

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7911751729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása