OverGround Magazin

A szeretet nemzetközi zászlója, de mit is jelent még?

2017. április 20. - Veszprémi Gergő

szivarvanyzaszlo.png

A szivárványzászló két dolgot is jelent. Egyben az LMBTQI mozgalom és a béke szimbólumai is. A most elhunyt Gilbert Baker által tervezett zászló 1978-ban San Francisco-ban debütált. Nézzük végig, honnan jött az ötlet. Miért pont szivárvány? Miért nem egy szimpla pink vagy lila zászló képviseli elsősorban a kisebbséget?

Inspiráció forrásként háromféle jelenséget ötvözött a tervező. Először is nagy hatással voltak rá az 1960-as évek ellenzéki megmozdulásai. Legfőképpen a hippi mozgalom batikolt szivárványszínekben pompázó sajátgyártású pólói. Ezt egészítte ki az ekkoriban tervezett Emberiség zászlójával, amelynek az öt színű csíkozata (piros, fehér, barna, sárga, fekete) képviselte az ötféle rasszt.

Végül a híres Óz, a csodák csodájának fülbemászó „Over the Rainbow” című dala rakta az i-re a pontot, amit Judy Garland adott elő. Az alkohol és drogfüggőséggel küzdő világsztár 1969-es stonewalli meleg lázadás előtti halálával vált az első meleg ikonná.

A zászló eleinte 8 színben pompázott, a végleges formáját csak 1979-ben nyerte el. A három szín került le, amiknek a jelentései a következőek voltak:  rózsaszín a szexet, türkiz a művészetet, sötét lila pedig a harmóniát szimbolizálta. A színsávoknak van egy másik olvasata is: a hat szín a leszbikust, a meleget, a biszexuálist, a transzszexuálist, az interszexuális és a heteroszexuálist jelképezi. Természetesen a szexualitás spektruma azóta kiteljesedett, így a teljesség igénye nélkül ezt hivatott szimbolizálni. A zászló jelentősége, nemcsak abban mérhető, hogy nagyvárosok utcáin is ott lóg a házak falán, hanem fontosabb kulturális hatást is sikerült elérnie. Miután az USA legfelsőbb bírósága engedélyezte az ország összes államában az azonos neműek házasságát, a Fehér Ház is a szivárványzászló színeiben tündökölt. Emlékezzünk a Facebook profilképeikre pakolható szivárvány szűrőkre.

A végére még egy fontos dolog. Ha valaki cinikusan megkérdezné, miért nincs saját zászlója a többségi heteroszexuális társadalomnak, a válaszom erre két dolog. Először is szerintem nekik ott a házasság (templomi és polgári esküvő, jegygyűrű), amely még nagyobbrészt az ő kiváltságuk és szimbólumuk. Másodszor a szeretet sokszínűségbe ők is beletartoznak, azért is látni a Pride-on heteroszexuális családokat szivárvány zászlót lengetni.

Úgy gondolom, hogy ebben a zászlóban még az a plusz, hogy nem egy nemzeti, hanem egy nemzetközi zászló. Nem a nacionalista elkülönülést jelenti, más népcsoportok kizárását. Pont ellenkezőleg. Élhetsz bárhol, beszélhetsz bármilyen nyelven, lehetsz bármilyen nemzetiségű, szexuális orientáltságú; ez a zászló a Szeretet sokszínűségét fogja jelenteni ( a heteroszexuális emberekkel egyetemben). 

Veszprémi Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8412408481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása