OverGround Magazin

3 ok, amiért érdemes részt venni a Budapest100-on

2017. április 18. - Bodor Máté

bp100.jpg

Budapestiként te is úgy járkálsz a városban, hogy benéznél minden olyan ház udvarára, aminek megtetszik a homlokzata? Ha a mindennapok során elgondolkozol azon, milyen lehet egy ismert épület belülről?  Ha a kérdésekre igen a válaszod, és szeretnéd tudni, mi is lakozik Budapest ezer arca mögött, akkor a Budapest100-at neked találták ki!

Mert lokálpatriótának lenni cool

És most nem arra is gondolok, hogy nemcsak szereted a várost, hanem ismered is. Tudod, miért alakult így Budapest arculata, hogyan lett egy templom két tornya teljesen eltérő, mi volt a Szabadság-híd eredeti neve, a rakpart melyik pontján lehetett megtalálni úgy 100 éve a férfi prostikat. És ha mondjuk, ha egy randi alkalmából kiderül, a másik is hasonlóan szereti a várost, akár el is tudod kápráztatni a rengeteg érdekes ténnyel, amit ilyenkor megtudhatsz.

Mert olyan helyre is eljuthatsz, ahova amúgy nem

Itt most nem a különböző házak gangjára gondolok, hanem arra, hogy ráteheted a szárazföldi lábad egy igazi lakóhajóra. Vagy megnézheted, milyen volt a hídmester irodája a Lánchídnál. A tematikus séták során pedig olyan dimenzióit is megismerheted a városnak, amit eddig nem ismertél. Gondoltad volna, hogy a sokat támadott Várkert Bazár apáink fiatalkorában a legkedveltebb és legtrendibb bulihely volt? És azt, hogy a Rakparthoz kapcsolódik korának legérdekesebb, máig megoldatlan gyilkossága? Azt azért csak sejted, hogy a Rakpart a pesti meleg és leszbikus történelem egyik fő helyszíne (és nem csak a Capellára és a Why not!-ra tessék gondolni).

Mert turistának lenni jó

Bár itt tesszük a mindennapi dolgainkat, itt futjuk le a kilométereinket a parton, itt megyünk A-ból B-be, mégis elfelejtjük, mennyire szuper városban élünk. Nem nézünk fel, hogy meglássuk, eleink milyen remek díszletet készítettek a mi életünkhöz. Turisták nemcsak nyáron lehetünk a szabadságunkon valahol máshol, hanem az év bármelyik napján itt, Budapesten is.

 

A Budapest100 idén április 22-én és 23-án zajlik. Az esemény Facebookja itt, míg a részletes programja itt van.

Bodor Máté

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3112431687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása