OverGround Magazin

A megmaradási hipotézis

Avagy miért nézem még mindig a The Big Bang Theoryt

2016. szeptember 24. - Bodor Máté

big-bang.jpg

Tizedik évadához érkezett Amerika kedvenc sorozata, a The Big Bang Theory. Az évtized alatt rengeteget változott a széria, az alapokra már csak nyomokban emlékeztet. De akkor miért is nézem még mindig?

Röviden: a csoportdinamika miatt. Az elején olyan jó mikroközösséget alkottak meg, amely bár fejlődött, kerültek bele új karakterek, legfőbb vonalaiban megmaradt olyannak, amilyen volt. És talán pont a változás miatt kaszálták már sokan. Mert ugye egy többkamerás sitcomtól nem azt várjuk, hogy a szereplők egy nagyívű jellemfejlődésen essenek át, hanem pont azt, hogy az állandó díszletek között vendégszereplők és vendég díszletek mellett a karakterüknek megfelelően reagáljanak az adott szituációkra.

Így ha megmaradtak volna a készítők az első rész status quo-jánál, akkor Leonard még mindig csak ácsingózna Penny után, Sheldonnak nem lenne barátnője, Raj nem tudna megszólalni nők társaságában és Howard se jött volna össze Bernadett-tel. És megkockáztatom, hogy a sorozat meg sem ért volna 10 évet. Hiszen ezt nem lehetett volna túl sokáig jól csinálni: a poénforrások kiapadását és unalmas önismétlődővé válását kockáztathatták volna meg a készítők. Nem mondom, hogy hatalmas utat tettek meg a karakterek, éppen csak annyit, hogy a nerd-szerepen egy kicsit túl lépjenek és egy aprócskát többek legyenek.

Talán a legstabilabb karakter Sheldon, rajta látszik leginkább az, hogy mi lett volna a sorozatból, ha nem fejlesztik tovább a közösséget. Bár Penny, Leonard, Raj és Howard is megőrizte karakterük alapjait, belőlük többet tudtak kihozni a készítők. Penny már kezd felnőtt nőként viselkedni, Leonard férj szerepbe lépett át, Rajnak nő ügyei vannak, Howard pedig űrhajós és feltaláló lett, aki hamarosan apa lesz. De talán én is kaszáltam már volna a sorozatot, ha nem lennének olyan jól megírva a mellék- és vendégszereplők.

first.jpg

Itt leginkább Leonard és Sheldon anyukáira gondolok. Két remek karakter két remek színésznő által eljátszva - nem hiába jelölték mindkettőjüket idén Emmyre. Aztán nem szabad megfeledkezni Amyről és Bernadettről sem. Mayim Bialik nagyon sokat hoz ki a szürke kisegérből, aki már évek óta elviseli Sheldont és türelmesen vár arra, hogy szintet lépjen a kapcsolatuk. Melissa Rauch kapja a sorozat legjobb egysorosait, remekül időzít, nagyon jó komikus, akinek persze remek hangja is van hozzá.

Nem tudom, meddig fogja tartani magát a jelenlegi felállás, mikor csavarják meg újra a közösséget. Valamint meddig bírja a CBS, hogy a három főszereplőnek részenként egymillió dollárt fizessen. De az biztos, hogyha az alapokat megtartva változnak, a vendégszereplők továbbra is zseniálisak lesznek és nem unok rá a túlzottan stabil főszereplőkre, akkor pár évig biztos nézem még.

Bodor Máté

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3711739317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása