OverGround Magazin

Unique-tól Sophia Bursetig - Transzkarakterek napjaink sorozataiban

2016. október 01. - Bodor Máté

tumblr_ocepmbsd1z1qa9bx1o1_1280.png

Azon, hogy az egyik legformabontóbb sorozatban, a Modern Familyben transznemű karakter tűnt fel, nem meglepődtem meg. Azon viszont igen, hogy pont egy gyerek. Az eddig sem volt vitatott, hogy a tévészériákban sokkal több LMBT-szereplő jelenik meg, mint a filmekben, de a transzkarakterek felett eddig valahogy elsiklottam. Na, ezt próbálom most pótolni.

Az utóbbi időben nemcsak felfutottak az LMBT-szereplők a sorozatokban, hanem releváns, mély történetszálakat is kaptak. Hol van már az, hogy egy meleg karakter csak viccnek tűnik fel és erősen sztereotip. Ráadásul lassan az is megszokottá válik, hogy egy transzszereplőnek is komoly sztorijuk van.

Tovább

Lemezborítók: Ellenkultúrából popkultúra

popcult2.png

 A Capa Központban október 2-ig még megtekinthető a Total Records című kiállítás, amely kihagyhatatlan a popkultúra kedvelőinek.

Kezdve a rock ’n’ rolltól, a beaten, rockon, alternatívon a popig bezáródva egy időutazáson vehetünk részt. Nemcsak az évtizedeken és zenei stílusokon át, hanem a művészeti önkifejezés fejlődésén is. Fotótörténet a bakelitlemezeken keresztül.

A tárlat annak a kultúrtörténeti emléke, ahogyan az ellenkultúra populárissá vált Ez egyben a fogyasztóitársadalom sztárkultuszának kialakulását is bemutatja.

Tovább

Határok nélkül... Out In The Dark

out-in-the-dark1-1.jpg

Az Out In The Dark elsőként 2012-ben került bemutatásra Torontóban, majd 2013-ban Izraelben. Annak ellenére, hogy egy kevésbé ismert filmről beszélünk, több mint 25 díjat sikerült bezsebelnie. Úgy tűnik, a régi mondás még mindig megállja a helyét: jó bornak nem kell cégér. Sajnálatos módon ez a film nem került bemutatásra Magyarországon mind a mai napig. Mostanság pedig valószínűleg már nem is fog. Ahhoz talán túlságosan elgondolkodtató.

Tovább

Lumberszexuális - A „Férfiasság- Álarca” vagy „Utolsó férfiak”

lumbersexual-style.jpg

Divatok jönnek, mennek. Vajon miért most - az elmúlt években, úgy 2014 körül - bukkant fel a fiatalok körében ez a szélsőségesen férfias stílus. Talán a divat világnak elege lett a metroszexuálisokból, vagy egész egyszerűen csak szemtanúi vagyunk a férfias külső „utolsó fellobbanásának”? Tény, hogy manapság az igényesebb tizen-, huszonévesek körében alapkövetelmény a stílusos öltözék, szőrtelen test, izmos testalkat. Gondoljunk csak a K-Pop idolokra, ők a jövő. A lumberszexuálisok, meg a múlt… vagyis a jelen.

A lumberszexuális testesítette (és testesíti) meg a heteronormatív társdalom* szélsőségesen férfias idealizált képét.  A lumberszexuálitás nem új keletű dolog, mindig is jelen volt.

Tovább
süti beállítások módosítása