OverGround Magazin

Queer vagyok - Nemi szerepek túllépése

2016. november 15. - Veszprémi Gergő

queeeerslll.png

Valami egészen „új identitás” születésének lehetünk tanúi vagy mindig is velünk volt, csak nem vettünk róla tudomást? Miért nem elég a férfi és női identitás? Ez csak a 21. századi individualizmus következménye? A válasz egyszerű: szükség van rá. A társadalmunk okkal alakul át.

Mit jelent queernek lenni?

A queer jelentése „furcsa, különös, eltérő”. Mindenki ide sorolható, aki eltér az átlagtól. Az idő kezdete óta alapvetőnek vesszük, hogy valaki férfiként vagy nőként azonosítja önmagát. Egy szereppel kell azonosulnunk. Tény, hogy kétféle biológiai nem van, de az már csak társadalmi konstrukció, hogy kétféle nemi szerephez (gender) kapcsoljuk ezt. Ez a felosztás hiányos, mivel a népesség min. 15%-a nem tartozik ebbe a két kategóriába. A maradék 85%-ba sorolják a klasszikus nőt, aki általában passzív, a háztartás a fő terepe, valamint a klasszikus férfit, az aktívan törtető alfát, aki vezet, aki számára az érzelmek sokadrangúak. Úgy gondolom, ma már sokak számára szörnyen kényelmetlenné váltak ezek a szerepek. De még is ki kéri számon rajtunk, hogyan kell a nemünknek megfelelően viselkednünk.

A hagyomány. Amit először a vallás, majd az állam, később a filozófia és az orvostudomány alakított ki. Ma már a szociológia eljutott odáig, hogy észrevegye, a gender egy társadalmi viszonyrendszer, ami sem a természetből, sem pedig isteni akaratból származik. Az együttműködés felé tartó modern társadalmunk megkérdőjelezi ezeket a tradíciókat, és új identitásokkal kísérletezik.

A queer-identitás egy kísérlet, túllépés a konzervatív női és férfi szerepeken, miközben mind a kettőből megőriz valamit.

Queernek lenni azt jelenti:

  • egyedi vagyok, és nem hagyományos módon fejezem ki önmagamat
  • nem azonosulok a hagyományos nemi szerepekkel
  • hiszek abban, hogy jogom van önmagamnak lenni, gyűlölködés és elítélés nélküli kifejezni magamat
  • abbahagyom a bináris gondolkodást: férfias vagy nőies, hetero vagy homo, monogám vagy poligám. Mind egy spektrum két végpontjához tartozó jelenség. Hiszen minden személynek több oldala van. A nem és a szexualitás, akárcsak az érdeklődési körünk, mindig változik, ritkán marad statikus. Nem kizárólag heteroszexuálisként határozzuk meg önmagunkat. Felismerjük, hogy van más nemi alternatíva is, nem csak a férfi és nő, akárcsak az indiánok és thaiföldiek esetében.
  • a teljességre törekszem, kifejezem a nőies és férfias oldalamat, lehetek szelíd és erőszakos, vonzódhatok a férfias és a nőieshez is. A legfontosabb, hogy az életünket nem az szabja meg, hogy milyen biológiai nemhez csatolt a történelmileg rögzült társadalmi elvárás, hanem önmagunkat alakítjuk olyanná, amilyenné szeretnénk
  • szeretem a szexet, amit megélek, és nem fojtok el
  • folyamatosan megkérdőjelezem azt, hogy mi az éppen „normális”, hiszen a történelem szolgálja a bizonyítékot rá, hogy ez mindig változik
  • alternatívákat keresünk, mert a „Normális” szűk keretek közé szorít minket.

A személyiséget választom a szerep helyett.

Veszprémi Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://overgroundmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr5911958967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása